De tal cep, tal vi. Dita popular de l'àrea mediterrània

A Can Bas, els vins que elaborem són honestos i genuïns; són el testimoni del que ha ocorregut a casa nostra al llarg de quatre estacions.

A Can Bas, no ens interessa repetir un vi any rere any, ni intervenir-hi per aconseguir-ne una còpia exacta. Cada ampolla que surt del nostre celler reflecteix la tipicitat del domini i de les condicions climàtiques i ambientals de l’anyada.

A Can Bas treballem cada dia del món per obtenir vins que per damunt de tot siguin l'expressió dels raïms crescuts a les nostres vinyes i de l'esperit que els hem infós.

Vins de finca

Vins de finca

Els vins de Can Bas Domini Vinícola estaran immersos, en un futur pròxim, en el procés de certificació com a Vins de Finca.

S’entén per vi de finca, dins una denominació d’origen, el produït en un entorn determinat, d’una extensió inferior a la del terme municipal, amb característiques pròpies, el nom del qual està notòriament lligat a les vinyes de les quals s’obtenen vins amb característiques qualitatives especials. La delimitació de la finca ha d’obtenir l’informe previ del consell regulador corresponent.

Generalitat de Catalunya. LLEI 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola.

El celler

El celler

... i dins la sala ombradissa
l'encís els tenia tots presos. Homer, L'Odissea, cap XIII, segle VIII aC

A Can Bas no hi ha espai més pulcre, modern i que ens demani més inversió que el del celler. Per a nosaltres el celler és sagrat.

A Can Bas, les portes del celler s'obren a tocar de tardor. El raïm veremat hi arriba sa i estalvi, en caixes petites per evitar les trencadisses que malmetrien els carrolls. A plena llum del dia, les mans destres dels operaris trien els grans, un a un, sobre la taula de selecció. Si hem d'elaborar un vi blanc, el raïm es premsa amb prestesa i el most resultant es condueix a les tines o a les bótes de fermentació. Si es tracta d'un negre, el raïm només es trepitja i, una vegada ha fermentat, se sotmet a un premsat suau.

celler-petit

A Can Bas, ens interessa que totes les qualitats fruitals i aromàtiques del most passin al vi. Després de la verema, la foscor, el silenci i la temperança tornen a regnar en el celler. El vi demana repòs i condicions idònies per evolucionar, sigui dins les tines d'acer inoxidable, sigui a l'interior de les bótes de roure francès.

A Can Bas estem al servei del vi. Per aquest motiu, les criances no obeeixen criteris administratius ni tenen una data fixada. És el tast i l'experiència, el just equilibri entre fruita i fusta, el que determina el moment en què els vins s'han d'embotellar.

A Can Bas sabem que el procés del vi no s'acaba un cop l'hem mes en ampolla. Per això destinem recursos i un espai molt especial del celler a la criança del vi en botella. Així ens exigim que arribarà a taula amb amb tota la seva esplendor.

L'enòleg

L'enòleg

El vi es una substància viva, en constant evolució...
Només ens demana cura, vigilància i acompanyament.
A Can Bas sabem que el vi es gesta a la vinya i és l'enòleg qui decideix com aquesta s'ha de treballar segons les característiques de cada parcel·la, les condicions mediambientals, les necessitats de cada varietat de raïm i les casuístiques de cada anyada. A Can Bas creiem que la feina de l’enòleg al celler ha de ser molt poc intervencionista. S'ha de limitar a acompanyar el raïm durant la verema i a proporcionar en cada moment les condicions necessàries per tal que llevats i bacteris puguin transformar el most en vi. En conseqüència, l’ús de productes enològics al celler és mínim. A Can Bas, les operacions que l'enòleg realitza sobre els vins obeeixen a criteris de delicadesa i respecte pel producte final. El nostre objectiu és que els vins de Can Bas expressin les qualitats del terrer, la personalitat del domini vinícola.