Si fossis terra creixeria en tu
i llevaria fruits d'una rara dolcesa. Miquel Martí i Pol. Llibre sense títol, 1970-71

A Can Bas ens agradar recordar que la terra ens arrela, ens sosté i ens fa créixer. Reconeixem que som i serem terra i que, si fem vins, és gràcies a la terra que cuidem.

A Can Bas estimem la terra. El compromís que hi mantenim i del respecte que li professem ressona en cadascun dels nostres vins.

A Can Bas busquem l'excel·lència en les arrels de la terra. Ens sentim orgullosos del nostre terrer, de les vinyes que hi creixen i de l'entorn que els dóna personalitat.

Del terrer

El terrer és l'expressió de tot
el que hi ha sota la terra de la vinya
i del que ocorre damunt seu.

A Can Bas ens agrada dir que el terrer és una manera d'entendre el vi i de pensar el món.

A Can Bas considerem que el terrer és un espai de vida -i per a la vida- que resulta de la justa combinació entre les particularitats d'un medi natural i l'acció humana, que el transforma al llarg del temps.

A Can Bas entenem el terrer com la suma de les característiques que el sòl, el cel i l'entorn aporten a les nostres vinyes. Però també creiem que el coneixement de generacions de viticultors i l'experiència dels nostres enòlegs han deixat la seva empremta sobre el terrer i han contribuït a la seva personalitat.

El cel

El fred i el gel no es queden al cel. Dita popular catalana

A Can Bas sempre hi tenim posats els ulls, al cel. El cel governa sobre el clima i la meteorologia i condiciona el cicle de la vinya.

És del cel d'on surt el sol que desperta la saba dels ceps, fa créixer brots i sarments, verdeja els pàmpols, fa esclatar la flor i verolar el raïm.

cel-petit

És del cel d'on vénen les pluges que alimenten la vinya o les que amenacen els ceps amb fongs i malures. Del cel cau la calamarsa, la pedra i el llampec; en baixa la boira o s'hi escampa. El cel aquieta la gebrada, fa més persistent la rosada o la dissol amb escalf.

És el cel que remou les brises fresques i els terrals càlids que convenen la vinya, però també d'on baixa la força intimidant de grecs, ponents i tramuntanes.

És des del cel que la lluna ens recorda que qui mana a la terra és el pes, la gravetat; i que, com tot a la vida, té un cicle que cal seguir i cal respectar.

El sòl

En el glop, hom sent la veritat del vi.
Una veritat que ve del sota terra.

A Can Bas els sòls ens porten de cap. Sabem que els sòls són la matèria primera del nostre domini vinícola, caracteritzen els nostres vins i els donen singularitat.

És en el sòl on el cep arrela, es nodreix, viu o subsisteix. És segons la qualitat del sòl que la vinya fructifica més o menys. És sobre el sòl que una determinada varietat de raïm s'adapta més bé o més malament. I és gràcies al sòl que el vi adquireix part de la seva personalitat.

sol-petit

A Can Bas tractem el sòl com un ésser viu. Ens importa la seva mineralitat, el color i la textura, la composició del subsòl, l'orografia que l'ha generat, la inclinació i el relleu que pren cada parcel·la. Però també prestem gran atenció als espècimens de la flora i fauna que interactuen amb el sòl i beneficien la vinya i el seu entorn. És aquesta vida la que substancia els nostres vins.

L'entorn

“El paisatge, que contemplat panoràmicament des de qualsevol indret enlairat se’ns presenta com un pla d’inclinació suau, quan ens hi acostem resulta bastant accidentat. És un paratge esbaldregat, ni pla ni muntanyós, on sempre pugeu o baixeu. Hi ha petites valls, planes minúscules, torrents, plans. És un paisatge de detall, constantment variat, d’una gran diversitat.” Josep Pla. Fragment de la Guia de Catalunya, 1971

El terrer de Can Bas no seria el mateix sense l'entorn natural amb què el cel, el sòl i les vinyes dialoguen. Un diàleg entre forces, condicions i medis que fan paisatge i que fan vi.

En aquest entorn, tenen un influx especial els torrents, les rieres i els boscos.

Els torrents i rieres que travessen Can Bas formen una xarxa natural de corrents d'aigua de caràcter torrencial i intermitent, molt comuna al Penedès i a moltes àrees de la Mediterrània. Són essencials per al bon drenatge de les vinyes. Aquests petits corredors verds que normalment formen gorgs o fondalades enmig de les ondulacions de la plana, tenen un microclima i un ecosistema ben diferenciats, amb un boscatge, una flora i una fauna característics.

entorn-ocell

Els torrents concentren la humitat, retenen la fresca a l'estiu, convoquen la boira a l'hivern. A més, solen ser dipositaris de sòls sorrencs i al·luvials que ofereixen un caràcter especial a les vinyes.

Per altra banda, el bosc mediterrani -ben diferent al de ribera- constitueix el rerefons de la vinya penedesenca i un medi important amb què hi interactua.

A Can Bas, el bosc forma una franja que s'allarga a nord-oest i protegeix les vinyes que tenim a la plana dels freds i dels vents intempestius.

entorn-bosc

El bosquet de Can Bas és una clapa que es distingeix des de lluny enmig d'una gran extensió de vinya. Forma part del nostre patrimoni. Hi trobem pins pinyers centenaris, alzines, roures, ullastres i un sotabosc de marfulls, cuscons, boixos, brucs, farigoles, gatells, heures i falgueres.

Enmig d'una extensa plana de vinya, el bosc de Can Bas és el refugi natural d'una fauna que no podria subsistir a camp obert.

Tant el bosc com els animals que l'habiten, donen vida a la vinya.

Les vinyes

Qui vinyes ha de guardar
molt ha de treballar. Dita popular catalana
A Can Bas, la vinya s'ha conreat ininterrompudament des de fa més de mil anys. Un document de finals del segle X prova que a tocar de Sant Joan Salerm l'esglèsia propietat de Can Bas existien vinyars que van ser objecte de compravenda entre la noblesa medieval catalana. Tanmateix els indicis d'època romana, i fins i tot ibera, demostren que a casa nostra el cultiu de la vinya es remunta encara a molts més segles enrere. Avui, el domini vinícola Can Bas concentra 60,5 ha de vinya estesa entre la plana propera a la finca, la Font Can Bas, els costers de Les Tarumbes, la fondalada del torrent dels Bribons i la banda de solana del pujol dels Bassets, a més del vinyar de la costa del Serral dins del terme de Sant Sadurní d'Anoia. vinyes-petit A Can Bas entenem que cada parcel·la és singular i que cada vinya té la seva personalitat. En conseqüència, el treball i el tracte que li proferim és en exclusivitat. Tenim vinyes centenàries que donen molt poc raïm però d'una qualitat portentosa; vinyes joves que aporten lleugeresa i frescor a alguns dels vins que elaborem; vinyes madures rondant la trentena que confereixen un caràcter serè i madur als vins que envellim. Per la diversitat de situació i orientació de les parcel·les, les diferències de sòls, altituds, orografies i la gamma de microclimes, a Can Bas podem cultivar varietats de raïm autòctones i foranes de raïm blanc i de negre, i adaptar cada varietat a les condicions del terrer que li són més favorables.