Medieval i renaixement

950-1350

Edat mitjana i poder feudal

El cant del gall anuncia l’alba i uns nous temps.

Des de l’escriptori de Sant Cugat del Vallès -un dels monestirs més importants de la Catalunya medieval- l’abat rubrica un manuscrit el 18 de febrer de l’any 992. Acaba de tancar la venda d’unes vinyes a tocar de Sant Joan Salerm -església pertanyent a Can Bas– a canvi de molins i aigua del riu de Bitlles. El comprador de les vinyes és fill del vescomte de Barcelona. Al vescomte li interessa poblar aquesta terra de frontera que separa els comtats catalans de l’extens domini sarraí d’al-Andalus. L’ombra imponent del castell de Subirats defensa aquest tros de la Marca Hispànica.

ocas-i-renaixement

A la plana, els pagesos llauren, adoben, espigolen, seguen, baten, molen, esporguen, veremen… Treballen de sol a sol els camps de blat i les vinyes dels seus nobles senyors. Ens trobem en plena època feudal. Aleshores Can Bas és només una petita masoveria coneguda com la casa de Sant Joan Salerm. Al seu redós creixen viles, fires, mercats i s’aixequen edificis notables.


1350-1500

Ocàs i renaixement

La bonança i la prosperitat queden enrere. Ara, la fam abunda; la pesta i les plagues, també. Cada vegada hi ha menys braços per treballar i més masos abandonats. Sense empar, ofegada per la pressió dels impostos i la injustícia feudal, la pagesia es rebel·la contra els senyors. En temps de convulsió hi ha sempre qui posa seny, traça i procura per a casa.

ocas-i-renaixement

Pels volts de l’any 1500 hi ha homes que defensen que la terra no és plana i que es mou engir del sol; impressors que copien llibres i distribueixen el coneixement a una velocitat insospitada; i també mariners que han donat la volta al món. Pels volts de l’any 1500, l’esforç pagès transforma una petita masoveria en una casa pairal coneguda amb el nom de Can Carbó de Sant Joan Salerm.