El llegat

A Can Bas ens agrada tocar de peus a terra. Sabem que són incomptables les generacions que ens han llegat el seu coneixement sobre la vinya.

Homes i dones vam domesticar la vinya fa prop de 8.000 anys. A resultes d’observació, provatures i treball vam convertir un espècie borda, la vitis silvestrii, en una planta fructuosa i molt apreciada coneguda com a vitis vinifera.

Amb el temps, vam aprendre a tractar la vinya. La vam emparrar per a què no s’arrossegués; vam pensar com distribuir-la adequadament sobre el terreny; la vam plantar i reproduir segons el mètode que més convenia; vam pensar en podar-la perquè el cep tragués raïms més sans i bons; i també que si l’empeltàvem sobre peus americans evitaríem la fil·loxera i disposaríem de la varietat de raïm més adequada per a cada tros… A això, s’hi hauria de sumar el treball continuat sobre la terra, la diligència posada en la prevenció de les malures, i les continuades millores en la manera d’elaborar i envellir els vins.

Des de Can Bas, volem reconèixer que el paisatge vitivinícola que avui ens envolta és el llegat de les persones que ens han precedit. D’elles hem après maneres de fer, però també de ser. Hem après a cuidar la terra i a treballar la vinya amb el respecte i l’estima que es mereix.