I perquè admiris el meu parlar,
mira la calor del Sol que es torna vi
ajuntant-se amb el suc que al cep hi ha. Dante. La Divina Comèdia: Purgatori Cant XXV, segle XIV

A Can Bas creiem que el vi és cultura i creiem en la cultura del vi.

A Can Bas ens sentim dipositaris del coneixement i del llegat de les generacions que ens han precedit. Un coneixement que volem preservar per abocar-lo a la cura de les nostres vinyes i per afermar l'excel·lència dels nostres vins.

A Can Bas tenim un compromís amb el present. Un compromís que expressem a través del treball, el respecte a la pagesia i una vigilància constant sobre cada vinya, cada cep, cada gotim o cada ampolla que reposa a l'interior del nostre celler.

A Can Bas, ens alimenta un somni que ens desvetlla, ens il·lusiona i ens fa confiar en el valor de la nostra feina. Tu formes part d'aquest somni. Tu que també estàs convençut que el vi és cultura i convens que és cultura el que hi ha darrere dels vins de Can Bas.

El llegat

El llegat

La vinya és una planta humanitzada Tim Unwin. Wine and vine, 1996

A Can Bas ens agrada tocar de peus a terra. Sabem que són incomptables les generacions que ens han llegat el seu coneixement sobre la vinya.

Homes i dones vam domesticar la vinya fa prop de 8.000 anys. A resultes d'observació, provatures i treball vam convertir un espècie borda, la vitis silvestrii, en una planta fructuosa i molt apreciada coneguda com a vitis vinifera.

Amb el temps, vam aprendre a tractar la vinya. La vam emparrar per a què no s'arrossegués; vam pensar com distribuir-la adequadament sobre el terreny; la vam plantar i reproduir segons el mètode que més convenia; vam pensar en podar-la perquè el cep tragués raïms més sans i bons; i també que si l'empeltàvem sobre peus americans evitaríem la fil·loxera i disposaríem de la varietat de raïm més adequada per a cada tros... A això, s'hi hauria de sumar el treball continuat sobre la terra, la diligència posada en la prevenció de les malures, i les continuades millores en la manera d'elaborar i envellir els vins.

Des de Can Bas, volem reconèixer que el paisatge vitivinícola que avui ens envolta és el llegat de les persones que ens han precedit. D'elles hem après maneres de fer, però també de ser. Hem après a cuidar la terra i a treballar la vinya amb el respecte i l'estima que es mereix.

El somni

El somni

Sóc jardiner de somnis,
i el que et robo avui t’ho tornaré
demà, llaurat amb el foc ardent
del sol i la rella de la lluna Ali ibn Jalaf al-Laridi. El jardiner de somnis, segle XII

A Can Bas fem la nostra feina amb el cap ben alt i mirem sempre endavant, tot i sentir-nos fortament arrelats tant al present del nostre domini com al passat que l'ha fet possible.

A Can Bas Bas tenim un cap que guia el nostre somni, que esperona i compassa el nostre dia a dia. Un home del seu temps, d'idees clares, de mirada neta i tracte afable.

És Pere Ventura, propietari de Can Bas. Un home que toca de peus a terra, que mai té les mans plegades i que, amb el cap ben alt, no s'està de pensar sempre en l'endemà.

Encomanats del seu esperit, a Can Bas tenim la mirada posada en el futur. Imaginem, provem, experimentem, innovem i procurem transformar el present de la vinya i el vi.

Contagiats del tarannà de Pere Ventura, la nostra idea del vi -i del món del vi- respon sobretot a un desig: Elaborar els millors vins i procurar-te felicitat. Només després que els hagis assaborit estarem segurs d'haver-ho aconseguit.

A Can Bas tenim un somni: arribar a tu, complaure't.

El treball

El treball

L'home pensa perquè té mans Anaxàgores
(citat per Aristòtil a Περὶ ζώων μορίων, segle IV aC)

A Can Bas no hi ha dia de l'any que estiguem plegats de mans. Les mans són el nostre capital, la nostra eina primera. Amb les mans treballem, pensem, decidim...

A Can Bas considerem que la viticultura i la vinicultura no són ciències exactes. Són més aviat una pràctica sostinguda per la intuïció, l'experiència, el sacrifici, la perseverança, l'obstinació, el seny i el neguit d'innovar que la curiositat remou. I tot plegat, empès pel treball que, amb les nostres mans, esmercem tant a la vinya com al celler.

A Can Bas, posem mans i mànigues per adaptar el calendari de les feines de la vinya a les necessitats de cada parcel·la, de cada varietat o de cada cep en particular, segons un escrupolós codi de bones pràctiques. I a l'hora de vinificar, som encara més primmirats. Les tasques del celler exigeixen tota la nostra cura i atenció.

Per a Can Bas, oferir-te els nostres vins -tan si véns a casa, com si són fruit de la teva elecció- és sempre un privilegi i una responsabilitat.